Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Gepubliceerd op:

Bedrukken: hoe werkt dat?

Het is onze passie om textiel te bedrukken en borduren. Met onze nieuwe DTF-printer kunnen wij paraplu’s, tassen, kleding en meer inhouse bedrukken. Maar hoe werkt textiel bedrukken precies? Dat leggen wij je uit.

De DTF-transfers worden geperst op textiel.

De DTF-transfers worden geperst op textiel.

De geschiedenis van Textiel bedrukken

Druktechniek bestaat al eeuwenlang. Maar in tegenstelling tot borduren, is een T-shirt bedrukken relatief nieuw. Rockbands en sportclubs waren de eersten die T-shirts met opdruk als merchandise gebruikten. Later werd het normaal om T-shirts met merken of als werkkleding te dragen. Sinds 2024 ondersteunt BQS Textiles jou met het bedrukken van textiel en relatiegeschenken via onze eigen DTF-printer. 

Waarom textiel bedrukken?

  • Hoogste kwaliteit full-colour transfers: Onze extra printkoppen zorgen voor een scherpere kleurhelderheid.
  • Duurzaamheid: De transfers zijn zeer elastisch en gaan erg lang mee.
  • Meerdere kleuren: Als je meer dan 7 kleuren wilt gebruiken, is druktechniek een goede optie.
  • Kleurovergang: Bij een logo met kleurverloop komt bedrukken mooier en duidelijker naar voren dan bij borduren.
  • Grote logo’s: Voor grote oppervlakten is bedrukken meer geschikt dan borduren. 

Wanneer kies je toch voor borduren?

  • Als je het textiel vaak gaat wassen.
  • Als je professioneel reliëf op textiel wilt.
  • Als je meer textielkeuze wilt.
  • Als je een hogere temperatuur wilt gebruiken. Bedrukken kan tot max. 60 graden.

1. Waar ga je op bedrukken?

Voordat je een keuze maakt, bedenk je waarom je textiel wilt bedrukken. Is het voor een promotieactie waarbij de kleding maar een paar keer gedragen wordt? Dan kun je het beste kiezen voor een van onze promotionele textielitems. Als je daarentegen werkkleding gaat bedrukken voor dagelijks gebruik, zijn er andere overwegingen van belang. Zo moet werkkleding zijn kleur behouden, niet krimpen en niet snel slijten.

PRIJS

De prijs is belangrijk om over na te denken voordat je begint met textiel bedrukken. Bij ons bedruk je al vanaf 11 stuks. De prijs is afhankelijk van de oppervlakte, de opstartkosten en opzet kosten zijn standaard. Binnenkort zie je via onze configuratietool direct wat de kosten van jouw geprinte logo zijn en hoe jouw logo er op ons textiel uit ziet.

Bedrukken werkt niet goed bij:

  • 6-panel caps: Bij 6-panel caps kan je tussen de naden drukken. Over de naden kan je niet bedrukken, de naden drukken in de bedrukking en zullen daar beschadigen. 5-panel caps hebben geen naad aan het midden van de voorkant, dit kan je beter bedrukken.
  • Pluchen knuffels: Je kunt de doming en het label wel bedrukken, maar de knuffels zelf niet.
  • Sokken: Door de elasticiteit is bedrukken niet geschikt.
  • Handdoeken en fleecestof: Terry handdoeken en fleece hebben openstaande haren. Bedrukken kan alleen op een vlakke dichtgeweven ondergrond zodat de bedrukking goed hecht op de stof. Hierdoor is bedrukking niet mogelijk op een normale handdoek of fleece. De sublimatiehanddoek is wel geschikt voor bedrukking.
  • Softshell jassen en tassen: Bedrukken is mogelijk, maar er is een grote kans op doorbloeding waarbij de inktkleuren in elkaar overlopen. Overleg de mogelijkheden als je dit wilt doen.
  • Hele dunne lijnen: Dit moeten we opdikken of we creëren een rand via ton sur ton om voldoende ruimte te krijgen voor het lijmpoeder. 

2. De ontwerpfase

Zodra je weet waarom je textiel gaat bedrukken en welk product je bedrukt, denk je na over het ontwerp. Je kiest jouw gewenste afbeelding. Dit stuur je door als een scherp bestand. 

Hoe lever ik drukwerk aan?

  • Lever het drukwerk aan als Vectorbestand. Een PNG heeft een lage resolutie en de kleuren wijken af.
  • Controleer of het logo geen witte achtergrond heeft. Als je een transparant logo omzet naar een EPS-bestand, kan er een wit vlak ontstaan.
  • Stuur geen afbeeldingen die buiten het canvas zijn opgemaakt.
  • Lijnen in de afbeelding moeten minimaal 1 mm breed zijn of 3 punten. Een te dunne lijn pakt de lijmlaag niet op, hierdoor wordt dat niet goed bedrukt. 

Kleur

Kies de PMS-kleuren die bij jouw ontwerp horen. Wij vertalen dat door naar de bijbehorende drukkleur. Door de extra printkoppen (2x wit, 2x CMYK, 2xRGBO) is de kleurhelderheid van BQS Textiles 1,5x scherper dan een standaard DTF-printer. Zo krijg je altijd een heldere, elastische textielbedrukking.

DTF-transferbedrukkingen

DTF-transferbedrukkingen

3. Voorbereiden bedrukken

DTF staat voor Direct to Film. Een DTF-printer drukt de inkt op een plastic laag, dit heet de DTF-transferfilm. Deze film gebruiken wij om het geprinte ontwerp later op het textiel te drukken. De film houdt de inkt goed vast voor een scherpe, heldere afdruk. De DTF-transferfilm is sterk genoeg om niet te scheuren, maar ook flexibel genoeg om goed over het textiel te leggen. Als de film is bedrukt, strooien we een speciale lijmpoeder over de natte inkt. Hierdoor blijft het ontwerp aan het textiel kleven. 

4. Van idee naar realiteit: persen maar!

Tijdens de druk persen we de DTF-transferfilm via een pers op het textiel. We leggen de film op de afgemeten locatie zodat deze perfect recht ligt. Vervolgens plaatsen we de hete drukpers op de filmlaag en telt de machine af. Als het textiel is afgekoeld, verwijderen we de DTF-transferfilm en is het textiel klaar voor gebruik.

Het eindresultaat

Het eindresultaat

Goed om te onthouden:

  • De prijs is afhankelijk van de oppervlakte, de opstartkosten en opzet kosten zijn standaard.
  • Bedrukken kan vanaf 11 stuks.
  • Wil je direct aan de slag? Bekijk alles over bedrukken bij BQS Textiles.
  • Bedrukte badeendjes en strespop Berts leveren wij ook, maar via een andere druktechniek. Dat is geen DTF-druk, maar een tampondruk.

Wil je voor jouw klant een T-shirt, paraplu, tas, polo of ander textiel bedrukken? Aarzel dan niet en vraag vrijblijvend een offerte aan via [email protected].